Recherche houdt vijf personen uit Enschede aan voor grootschalige online-oplichting

Enschede – De districtsrecherche van Twente heeft op maandag 6 februari 2017 vijf verdachten aangehouden voor oplichting via het internet, cybercrime, identiteitsfraude en witwassen.

Een team van rechercheurs onderzocht de afgelopen maanden een groot aantal aangiften van online-oplichting. Het betrof een vorm van oplichting waarbij zogenaamde potentiële kopers op Marktplaats verkopers benaderde. In dit contact wisten de zogenaamde kopers beveiligingscodes in handen te krijgen van bankapp’s voor op de mobiele telefoon. Hiermee hadden ze korte tijd de totale controle over de rekeningtegoeden verkregen. Deze tegoeden werden of overgeschreven naar andere bankrekeningen of er werden dure goederen mee aangeschaft.

Omvang van de zaak
Via de Fraudehelpdesk en de politie zijn meer dan 400 mogelijk relevante aangiften geanalyseerd en onderzocht. De slachtoffers kwamen uit heel Nederland en uit het onderzoek bleek dat de mogelijke dadergroep uit de omgeving van Enschede hiervoor verantwoordelijk was. Uiteindelijk leidde het rechercheonderzoek tot de identificering van deze vijf verdachten allen afkomstig uit Enschede. Het betreft vier mannen in de leeftijd van 23, 23, 21 en 19 jaar én een jonge vrouw van 17. Ze werden gistermiddag aangehouden en later op de avond in belang van het onderzoek in verzekering gesteld.

Samenwerking
Onderzoeken naar online-fraude vragen om bundeling van expertise en goede samenwerking. In dit onderzoek is nauw samengewerkt met medewerkers van de Fraudehelpdesk, de recherche en het Openbaar Ministerie. Maar ook buiten de politie is samengewerkt met het programma TROS Opgelicht. Zij hebben herhaald aandacht gevraagd voor deze vorm van oplichting en goede uitleg gegeven over de werkwijze van daders en deskundigen toelichting laten geven op dit thema.

Onderzoek nog gaande
Aansluitend op de aanhouding werden op vier adressen doorzoekingen gedaan onder leiding van de rechter-commissaris. De in beslag genomen goederen worden nader onderzocht en de verdachten zullen worden gehoord. Het onderzoek is nog in volle gang en meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten. De schade wordt op dit moment geraamd op meer dan 200.000 euro en kan nog verder oplopen.

Aandacht door de media en preventie
De aandacht van de media is een goed podium om veel mensen tegelijkertijd te bereiken en ze te attenderen op het bestaan van deze zogenoemde bankapp-oplichting. De belangrijkste boodschap is dat je nooit (bank) codes prijsgeeft die feitelijk en alleen voor het eigen gebruik en de beveiliging van je bankgegevens bedoeld zijn. Hiermee bedoelen we pincodes, TAN-codes, activatie -en inlogcodes van je bankrekening en telefoonapp ’s.

(Bron: politie)