Onderzoek naar lekken van informatie over viervoudige moord levert geen verdachte op
Enschede – Op 13 november 2018 werden in een pand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede vier mensen dood geschoten. In de weken na deze schokkende gebeurtenis verschenen details uit het onderzoek – dat de naam Litouwen kreeg – in de media. Dit was reden voor de politiechef en de hoofdofficier van justitie in Oost Nederland om de Rijksrecherche opdracht te geven een onderzoek te doen naar mogelijke schending van de geheimhouding.
Het onderzoek heeft zich gericht op de politie, het OM en de rechtspraak.
Conform de Aanwijzing toepassing dwangmiddelen bij journalisten en de Aanwijzing toepassing opsporingsbevoegdheden en dwangmiddelen tegen advocaten is geen onderzoek verricht naar handelingen door of via journalisten en advocaten die bij het onderzoek Litouwen betrokken zijn.
Het onderzoek heeft zich geconcentreerd op details uit het onderzoek die zijn gepubliceerd in de media en die afkomstig lijken uit processen-verbaal. Deze processen-verbaal werden gebruikt bij de voorgeleiding van de verdachten bij de raadkamer van de rechtbank. Uit het onderzoek is gebleken dat de kring van personen die toegang had tot de informatie die uiteindelijk in publicaties is verschenen, zeer ruim was. Naast een groot aantal politiemensen, betrof dit ook veel medewerkers van het Openbaar Ministerie en de rechtbank. Verder bleken advocaten van verdachten te kunnen beschikken over de informatie. Niet uitgesloten kan worden dat ook nabestaanden konden beschikken over de informatie.
Het onderzoek heeft geen aanknopingspunten opgeleverd die tot een verdachte van lekken van informatie kan leiden. Het Rijksrecherche-onderzoek is om die reden stop gezet.
(Bron: OM)
(foto: 112Twente | News United)